Ciasteczka czekoladowe

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

lista składników
dodaj
do listy
zakupów
Składniki
Sposób przygotowania
2. Jajka wbijamy do miski, dosypujemy cukier i miksujemy ok. 5-7 minut do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę i miksujemy, aż masa będzie jednolita.
3. Dosypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszamy całość.
4. Resztę czekolady i orzechy siekamy na niewielkie kawałki. Dodajemy je do ciasta, mieszamy i wstawiamy na 10 minut do zamrażarki.
5. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki. Nabieramy po łyżce masy i wykładamy ją na blaszkę z zachowaniem odstępów. Formujemy płaskie okręgi o grubości ok. 1 cm.
6. Ciasteczka pieczemy 10 minut w temperaturze 180°C. Podczas wyjmowania z piekarnika powinny być miękkie w środku i ostatecznie stwardnieć po ostudzeniu.