Gallo logo

Ciasteczka czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

oliwa Gallo Reserva thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

150 g cukru 
50 g mąki pszennej 
2 jajka
200 g gorzkiej czekolady (ok. 60% kakao)  
50 g orzechów laskowych  
30 ml oliwy Gallo Reserva
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 

Sposób przygotowania

1. Do miski wlewamy oliwę i dodajemy 150 g czekolady połamanej na małe kawałki. Roztapiamy ją w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, a następnie odstawiamy. 
2. Jajka wbijamy do miski, dosypujemy cukier i miksujemy ok. 5-7 minut do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę i miksujemy, aż masa będzie jednolita.
3. Dosypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszamy całość. 
4. Resztę czekolady i orzechy siekamy na niewielkie kawałki. Dodajemy je do ciasta, mieszamy i wstawiamy na 10 minut do zamrażarki.
5. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki. Nabieramy po łyżce masy i wykładamy ją na blaszkę z zachowaniem odstępów. Formujemy płaskie okręgi o grubości ok. 1 cm.
6. Ciasteczka pieczemy 10 minut w temperaturze 180°C. Podczas wyjmowania z piekarnika powinny być miękkie w środku i ostatecznie stwardnieć po ostudzeniu.