Gallo logo

Deska serów

Deska serów

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

oliwa Gallo Reserva thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

camembert
cheddar
gorgonzola
parmezan
mimolette
brie
chrupiąca bagietka
orzechy włoskie
winogrona lub porzeczki
oliwa z oliwek Gallo Reserva – do maczania bagietki i do sałatki

sałatka:
sałata rzymska
ogórek
papryka czerwona i żółta
ok. 30 g pomidorków cherry

Sposób przygotowania

1. Różne rodzaje sera dobieramy w oparciu o ich różną teksturę i rodzaj skórki (ser świeży, miękki, twardy, pleśniowy lub maziowy). Sery powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego przed podaniem zawsze wyjmujemy je godzinę wcześniej z lodówki. Nabiorą w ten sposób wyrazistego smaku i właściwej konsystencji.
2. Do serów wyłożonych na desce możemy podać owoce, takie jak winogrona czy porzeczki, a także lekką sałatkę z sałaty rzymskiej, pomidorków cherry, ogórka i papryki z dużą ilością oliwy z oliwek. Całość dekorujemy orzechami włoskimi.