Gallo logo

Dziki ryż z botwiną i serem feta

Dziki ryż z botwiną i serem feta

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

oliwa Gallo Clássico thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

150 g mieszanego dzikiego ryżu 
200 g botwiny 
60 g suszonych wiśni 
20 g łuskanych, niesolonych połówek orzecha włoskiego 
40 g fety lub innego sera solankowego
łyżka oliwy Gallo Clássico
łyżka octu z czerwonego wina
sól
pieprz

Sposób przygotowania

1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Przycinamy łodygi botwiny i przekładamy do durszlaka. Liście układamy na wierzchu. Durszlak przykrywamy i gotujemy botwinę 3 minuty na parze nad gotującym się ryżem.
3. Drobno siekamy wiśnie i przekładamy do dużej miski. Mieszamy z łyżką octu z czerwonego wina, dwiema łyżkami wody z gotowania ryżu i łyżką oliwy z oliwek.
4. Ryż dokładnie odcedzamy, przekładamy do miski z dressingiem wiśniowym i mieszamy.
5. Łodygi botwiny kroimy na mniejsze części, a fetę kruszymy na małe kawałki. Wszystkie składniki przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
6. Przed podaniem całość posypujemy orzechami.