Grzybowa tarta z młodymi porami

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

lista składników
dodaj
do listy
zakupów
Składniki
Sposób przygotowania
2. Grzyby kroimy na mniejsze części – połówki lub ćwiartki, zależnie od ich wielkości (ważne, aby wszystkie kawałki były mniej więcej równe). Czosnek i cebulę drobno siekamy.
3. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i delikatnie podsmażamy grzyby z szalotką. Doprawiamy je solą i pieprzem.
4. Do ciepłych grzybów dodajemy upieczone wcześniej pory, listki tymianku oraz pokrojony czosnek i mieszamy.
5. Miksujemy jajka, jedno żółtko i śmietanę. Drobno ścieramy ser, mieszamy go z masą jajeczną i doprawiamy całość solą i pieprzem.
6. Formę do tarty smarujemy dokładnie oliwą. Ciasto rozwałkowujemy i układamy w formie. Dokładnie przyklejamy je do brzegów (tak, aby wystawało ponad rant) i nakłuwamy widelcem. Na wierzch kładziemy papier do pieczenia i obciążamy go np. kaszą lub grochem, aby ciasto zbytnio nie urosło. Pieczemy ok. 6 minut w temperaturze 180°C.
7. Po tym czasie w miseczce rozmącamy pozostałe żółtko i smarujemy nim ciasto. Z powrotem wkładamy do piekarnika na ok. minutę.
8. Na zapieczonym cieście równomiernie rozkładamy farsz grzybowy, a następnie zalewamy go masą jajeczną z serem. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180°C lub do ścięcia kremowego sosu.
9. Tartę podajemy na zimno, polaną oliwą z oliwek. Możemy posypać ją natką pietruszki.