Indyk w cieście faszerowany pietruszkowym pesto, podawany na fasolce szparagowej

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

lista składników
dodaj
do listy
zakupów
Składniki
Sposób przygotowania
2. Spłaszczamy piersi indyka pięścią lub tłuczkiem. Umieszczamy je w brytfannie, doprawiamy solą morską i czarnym pieprzem.
3. Rozsmarowujemy na wierzchu mięsa pesto, a następnie układamy na każdej piersi po cztery zachodzące na siebie paski ciasta i owijamy nimi indyka, wsuwając końce ciasta pod jego brzegi. Smarujemy ciasto odrobiną oliwy z oliwek.
4. Pomidory na gałązkach skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy i kładziemy na blasze do pieczenia. Brytfannę z indykiem umieszczamy na górnej półce piekarnika, a pomidory poniżej. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C, aż ciasto będzie złociste.
5. W międzyczasie odcinamy końcówki fasolki (tak, żeby wszystkie kawałki fasolki miały równą długość). Następnie gotujemy ją w garnku z osoloną wodą przez 7 minut lub do miękkości.
6. Przekładamy indyka na deskę. Dodajemy pomidorki na gałązce. Fasolkę odsączamy i doprawiamy do smaku. Kroimy skośnie indyka i podajemy z fasolką i z całymi pomidorami.