Gallo logo

Krem z kalafiora z migdałami

Krem z kalafiora z migdałami

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

oliwa Gallo Delicado thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

duży kalafior (około 400 g)
cebula
2 ząbki czosnku
0,5 l mleka
0,5 l śmietany 30%
60 g migdałów w płatkach
2 łyżki oliwy z oliwek Gallo Delicado
sól
pieprz

Sposób przygotowania

1. Kalafior kroimy na małe kawałki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
2. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy przygotowane warzywa. Kiedy się zeszklą i trochę zmiękną, zalewamy je mlekiem oraz śmietaną i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut do całkowitej miękkości.
3. Zupę blendujemy na krem i doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli krem jest zbyt gęsty, dodajemy trochę mleka.
4. Migdały prażymy na suchej patelni – cały czas nią poruszamy, by płatki równomiernie się zrumieniły. Możemy także rozsypać je na blaszce i piec przez ok. 5-7 minut w temperaturze 180°C.
5. Zupę podajemy posypaną płatkami uprażonych migdałów.