Krem z kalafiora z migdałami

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

lista składników
dodaj
do listy
zakupów
Składniki
Sposób przygotowania
2. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy przygotowane warzywa. Kiedy się zeszklą i trochę zmiękną, zalewamy je mlekiem oraz śmietaną i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut do całkowitej miękkości.
3. Zupę blendujemy na krem i doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli krem jest zbyt gęsty, dodajemy trochę mleka.
4. Migdały prażymy na suchej patelni – cały czas nią poruszamy, by płatki równomiernie się zrumieniły. Możemy także rozsypać je na blaszce i piec przez ok. 5-7 minut w temperaturze 180°C.
5. Zupę podajemy posypaną płatkami uprażonych migdałów.