Łosoś z sałatką ziemniaczaną z suszonymi pomidorami

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

lista składników
dodaj
do listy
zakupów
Składniki
Sposób przygotowania
2. Łososia oczyszczamy i osuszamy. Smarujemy go oliwą z oliwek, posypujemy pieprzem, solą himalajską i otartą skórką z cytryny.
3. Odstawiamy w chłodne miejsce.
4. Główkę czosnku kładziemy w całości na folii aluminiowej. Polewamy oliwą z oliwek oraz posypujemy solą, pieprzem i cukrem pudrem. Szczelnie zawijamy i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
5. Kroimy składniki sałatki: ziemniaki i suszone pomidory w kostkę, cebule w piórka, szczypior na drobno. Mieszamy je z pokrojonym upieczonym czosnkiem i resztą oliwy z oliwek oraz doprawiamy solą i pieprzem.
6. Łososia pieczemy ok. 9 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
7. Pieczoną rybę podajemy z sałatką ziemniaczaną.