Gallo logo

Łosoś z sałatką ziemniaczaną z suszonymi pomidorami

Łosoś z sałatką ziemniaczaną z suszonymi pomidorami

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

oliwa Gallo Clássico thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

4 dzwonka z łososia (ok. 1 kg)
8 młodych ziemniaków
pęczek cebuli dymki ze szczypiorem
6 suszonych pomidorów
100 ml oliwy z oliwek Gallo Clássico
główka czosnku
10 g cukru pudru
skórka z jednej cytryny
sól himalajska
sól
pieprz

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia.
2. Łososia oczyszczamy i osuszamy. Smarujemy go oliwą z oliwek, posypujemy pieprzem, solą himalajską i otartą skórką z cytryny.
3. Odstawiamy w chłodne miejsce.
4. Główkę czosnku kładziemy w całości na folii aluminiowej. Polewamy oliwą z oliwek oraz posypujemy solą, pieprzem i cukrem pudrem. Szczelnie zawijamy i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
5. Kroimy składniki sałatki: ziemniaki i suszone pomidory w kostkę, cebule w piórka, szczypior na drobno. Mieszamy je z pokrojonym upieczonym czosnkiem i resztą oliwy z oliwek oraz doprawiamy solą i pieprzem.
6. Łososia pieczemy ok. 9 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
7. Pieczoną rybę podajemy z sałatką ziemniaczaną.