Makaron cukiniowo-cytrynowy

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

lista składników
dodaj
do listy
zakupów
Składniki
Sposób przygotowania
2. W czasie gotowania makaronu kroimy cukinie w wąskie, długie na ok. 6 cm słupki.
3. Dużą nieprzywierającą patelnię stawiamy na średnim ogniu i rozgrzewamy na niej łyżkę oliwy z oliwek. Smażymy na niej cukinię przez 4 minuty, regularnie ją podrzucając.
4. Kroimy drobno liście mięty i dodajemy je do cukinii.
5. Na patelnię dorzucamy odsączony makaron i wodę pozostałą z jego gotowania.
6. Ścieramy drobno połowę sera Bursztyn i odrobinę skórki z cytryny. Dodajemy je do makaronu, cały czas podgrzewając danie.
7. Dodajemy sok z całej cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
8. Posypujemy danie pozostałym serem i skrapiamy resztą oliwy z oliwek.