Gallo logo

Makaron cukiniowo-cytrynowy

Makaron cukiniowo-cytrynowy

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

oliwa Gallo Delicado thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

150 g linguine lub innego długiego makaronu 
2 cukinie w różnych kolorach 
30 g sera Bursztyn 
½ pęczka świeżej mięty (ok. 15 g) 
4 łyżki oliwy z oliwek Gallo Delicado
sok z jednej cytryny 
sól
pieprz

Sposób przygotowania

1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedzamy. Pozostawiamy szklankę wody z gotowania.
2. W czasie gotowania makaronu kroimy cukinie w wąskie, długie na ok. 6 cm słupki.
3. Dużą nieprzywierającą patelnię stawiamy na średnim ogniu i rozgrzewamy na niej łyżkę oliwy z oliwek. Smażymy na niej cukinię przez 4 minuty, regularnie ją podrzucając.
4. Kroimy drobno liście mięty i dodajemy je do cukinii.
5. Na patelnię dorzucamy odsączony makaron i wodę pozostałą z jego gotowania.
6. Ścieramy drobno połowę sera Bursztyn i odrobinę skórki z cytryny. Dodajemy je do makaronu, cały czas podgrzewając danie.
7. Dodajemy sok z całej cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
8. Posypujemy danie pozostałym serem i skrapiamy resztą oliwy z oliwek.