Mus malinowo-czekoladowy

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

lista składników
dodaj
do listy
zakupów
Składniki
Sposób przygotowania
2. Studzimy, dodajemy oliwę z oliwek i sól, po czym dobrze mieszamy, aby uzyskać gładką konsystencję.
3. Schłodzoną w lodówce śmietanę ubijamy z cukrem pudrem z wanilią (20 g) na sztywno mikserem.
4. W drugiej misce ubijamy żółtka z cukrem pudrem z wanilią (20 g), aż masa będzie jasna i puszysta.
5. Do żółtek dodajemy czekoladę i ubitą śmietanę, a następnie krótko, ale dokładnie mieszamy.
6. 150 g malin przekładamy do blendera, dodajemy cukier i miksujemy na gładki mus. Możemy też przetrzeć je przez gęste sito, jeżeli chcemy pozbyć się pestek.
7. Przekładamy mus czekoladowy do małych foremek lub miseczek i schładzamy dobrze w lodówce.
8. Przed podaniem dodajemy gęsty mus malinowy. Dekorujemy połówkami malin oraz listkami mięty.