Gallo logo

Mus malinowo-czekoladowy

Mus malinowo-czekoladowy

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

oliwa Gallo Reserva thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

100 g gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)
200 g malin
200 ml śmietany 30%
30 ml oliwy z oliwek Gallo Reserva
3 żółtka
40 g cukru pudru z wanilią
20 g cukru
szczypta soli
listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do miski umieszczonej na rondelku z gorącą wodą i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
2. Studzimy, dodajemy oliwę z oliwek i sól, po czym dobrze mieszamy, aby uzyskać gładką konsystencję.
3. Schłodzoną w lodówce śmietanę ubijamy z cukrem pudrem z wanilią (20 g) na sztywno mikserem.
4. W drugiej misce ubijamy żółtka z cukrem pudrem z wanilią (20 g), aż masa będzie jasna i puszysta.
5. Do żółtek dodajemy czekoladę i ubitą śmietanę, a następnie krótko, ale dokładnie mieszamy.
6. 150 g malin przekładamy do blendera, dodajemy cukier i miksujemy na gładki mus. Możemy też przetrzeć je przez gęste sito, jeżeli chcemy pozbyć się pestek.
7. Przekładamy mus czekoladowy do małych foremek lub miseczek i schładzamy dobrze w lodówce.
8. Przed podaniem dodajemy gęsty mus malinowy. Dekorujemy połówkami malin oraz listkami mięty.