Pierś kurczaka faszerowana żurawiną

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

lista składników
dodaj
do listy
zakupów
Składniki
Sposób przygotowania
2. Mieszamy 50 ml oliwy z oliwek z rozgniecionym czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Powstałą marynatą nacieramy mięso i odstawiamy je na ok. 30 minut.
3. Pieczarki bardzo drobno siekamy i podsmażamy na 30 ml rozgrzanej oliwy z oliwek. Jeśli zaczną przywierać do patelni, dodajemy trochę wody. Smażymy je, aż znacznie zmniejszą objętość i będą niemal suche. Wtedy dodajemy 50 ml śmietany i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W tym momencie pieczarki powinny przypominać gęstą, ziarnistą pastę.
4. Plastry kurczaka faszerujemy po równo żurawiną i pieczarkami i ciasno zwijamy, chowając brzegi do środka. Możemy spiąć roladki za pomocą szpikulca, owinąć sznurkiem lub je opanierować (obtoczyć najpierw w mące, następnie w rozmąconym jajku, a na koniec w bułce tartej).
5. Roladki smażymy na oliwie z oliwek, aż będą rumiane z każdej strony.
6. Obsmażone roladki wstawiamy jeszcze na ok. 6-8 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C, by mięso nie było surowe wewnątrz.
7. Brukselki blanszujemy w gorącej wodzie przez ok. 3 minuty, aż zmiękną, ale się nie rozgotują.
8. Seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
9. Na patelni rozgrzewamy 50 g masła i dodajemy seler. Delikatnie go podsmażamy, a następnie zalewamy pozostałymi 150 ml śmietany oraz mlekiem i dusimy. Kiedy będzie bardzo miękki i wchłonie prawie cały płyn, blendujemy go i doprawiamy solą do smaku.
10. Powstałe purée rozkładamy na talerze, kładziemy obok roladkę z kurczaka oraz zblanszowane brukselki i skrapiamy danie oliwą z oliwek.