Gallo logo

Spaghetti z koprem włoskim

Spaghetti z koprem włoskim

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

oliwa Gallo Delicado thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

150 g spaghetti 
główka kopru włoskiego 
160 g dojrzałych pomidorków koktajlowych w różnych kolorach 
świeża czerwona papryczka chili 
3 łyżki oliwy z oliwek Gallo Delicado
sól
pieprz

Sposób przygotowania

1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedzamy, pozostawiając szklankę wody z gotowania.
2. W czasie gotowania makaronu od kopru włoskiego odkrawamy zielone części. Białą część kroimy na pół, a następnie drobno siekamy. Na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i przez 5 minut smażymy posiekany koper na średnim ogniu pod przykryciem.
3. Chili oczyszczamy z pestek i drobno kroimy, mieszamy na patelni z koprem włoskim i dusimy bez przykrycia do miękkości, sporadycznie mieszając.
4. Pomidorki kroimy na połówki, a zielone części kopru na cienkie plasterki. Pomidorki dorzucamy na patelnię, następnie dodajemy odsączony makaron i trochę wody z jego gotowania. Doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy plasterkami i listkami kopru włoskiego.
5. Skrapiamy każdą porcję resztą oliwy z oliwek i podajemy.