Gallo logo

Zapiekanka z grillowanej cukinii

Zapiekanka z grillowanej cukinii

Sprawdź, czego potrzebujesz, i stwórz listę zakupów

oliwa Gallo Clássico thumbnail packshot

lista składników

dodaj
do listy
zakupów

Składniki

280 g cukinii
300 g słodkich ziemniaków
średnia cebula
250 ml śmietany sojowej
150 g sera typu feta sałatkowo-kanapkowy
5 żółtek
4 łyżki oliwy z oliwek Gallo Clássico
40 g czarnych oliwek bez pestek
50 g kaparów
4 ząbki czosnku
10 g rozmarynu
5 g suszonego oregano
pieprz
sól
kilka listków bazylii

Sposób przygotowania

1. Obieramy słodkie ziemniaki i gotujemy 8 minut we wrzącej wodzie. Następnie kroimy je na plasterki.
2. Cukinię kroimy w plastry i grillujemy na specjalnej patelni posmarowanej odrobiną oliwy z oliwek, aż się zrumieni i straci wodę.
3. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Smażymy na łyżce oliwy z oliwek razem z oregano i listkami oberwanymi z gałązki rozmarynu.
4. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę pokrojonych w plastry ziemniaków, cukinii i cebuli.
5. W misce roztrzepujemy żółtka z dodatkiem soli i pieprzu, a następnie dokładnie mieszamy je ze śmietaną sojową. Powstałą masą zalewamy warzywa.
6. Kruszymy fetę, a oliwki kroimy w plasterki. Układamy je na zapiekance i dodajemy kapary oraz pozostałe listki rozmarynu.
7. Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180°C, aż wierzchnia warstwa nabierze złotego koloru.
8. Zapiekankę dekorujemy świeżymi ziołami, np. rozmarynem i bazylią.